Krop og sundhed

Autostoletest – Test af 5 suveræne autostole til dit barn

Indhold

Ifølge lovgivningen skal børn i Danmark under 135 cm sidde fastspændt i en autostol, når de er ude at køre, og det er derfor utroligt vigtigt, at dit barn har en autostol at sidde i, som er god, sikker og komfortabel. Det kan dog være svært at overskue markedet for autostole, da dette er utroligt omfattende, men der er dog nogle generelle råd, du kan følge, såfremt du ønsker at forbedre sikkerheden for dit barn i trafikken.

Først bør man rykke begge forsæder så langt frem i bilen som overhovedet muligt, da der på den måde opstår mere plads til barnet på bagsædet. Det er desuden utroligt vigtigt, at selerne på stolen ikke er snoet, da dette kan formindske evnen til at holde barnet sikkert fast. Herudover skal man naturligvis sørge for, at selerne er strammet godt ind, og her er en god huskeregel, at der maksimalt må være plads til en flad hånd mellem selerne og dit barn. Ydermere skal man altid være opmærksom på, at man ikke giver sit barn alt for stort overtøj på, da dette kan gøre, at selerne ikke kan blive spændt ordentligt ind, og endelig bør man vælge en bagudvendt autostol, da disse er mere sikre end de fremadrette modeller.

Du vil her i testen blive præsenteret for 5 forskellige autostole i forskellige prisklasser, så du får mulighed for at finde lige akkurat den stol, som du er på udkig efter til dit barn. Alle stolene kan desuden købes på pixizoo.dk og er produceret af nogle af de mest anerkendte mærker på markedet, hvorfor kvaliteten er helt i top.

BE SAFE iZi Go X1 Black Cabautostoletest

→ 1.899 kr. hos Pixizoo.dk

Den første autostol i testen er ganske enkelt en klassiker, såfremt man går efter komfort samt sikkerhed. Stolen er fra mærket BE SAFE, og modellen hedder iZi Go X1 Black Cab. Produkter fra BE SAFE er særligt anerkendte for deres smarte integration af nye ideer til bl.a. forbedring af sikkerheden samt deres stabilitet under kørsel.

Denne model er særligt velegnet til dit barns første år i bilen, da den vil kunne klare en vægt på op til 13 kg. Den er desuden udstyret med brede seler, der vil kunne holde dit barn i den helt rette position under kørslen, såfremt I skulle være så uheldige at komme ud for et trafikuheld. Du kan desuden justere stolen løbende, mens dit barn vokser, med den smarte 5-punkts sele, så du altid er sikker på, at dit barn er spændt ordentligt fast. BE SAFE har især fokuseret på sikkerheden ved sidekollisioner med denne stol, og de har derfor valgt at tilføje dybe sider til designet, som giver barnet den optimale støtte. Herudover sikrer disse speciallavede puder, at dit barn sidder helt korrekt til hver en tid.

Cybex Aton 4autostole test

→ 1.799 kr. hos Pixizoo.dk

Den næste autostol i testen er fra Cybex, og dette mærke er blandt markedets bedste, når det kommer til autostole til de mindste børn. Modellen hedder Aton 4, og den er ganske enkelt i en klasse for sig inden for sikkerhed. Den er udstyret med en masse avancerede features, som både du og dit barn vil få stor glæde af i hele stolens levetid. Cybex har bl.a. arbejdet på at forbedre sikkerheden ved sidekollisioner via det smarte LSP-system, som sørger for at holde barnet på plads ved selv de allermest ubehagelige og voldsomme kollisioner. Herudover er Y-bælterne polstrede og dermed gode for sikkerheden, og det gør desuden, at de giver optimal komfort for dit barn. Endelig har Cybex som en ekstra feature tilføjet en smart solskærm, som beskytter dit barn med UV50+ beskyttelse mod solens kraftige stråler.

Foruden sikkerhedsniveauet er komforten ligeledes i top med denne model, hvilket især er en fordel for de børn, der ofte er med på længere køreture. Cybex har sørget for at gøre denne autostol så behagelig at sove i som muligt, eftersom mange små børn oftest falder hurtigt i søvn, når de er ude at køre. Stolen er derfor udstyret med et blødt polstret sæde, og herudover er det desuden muligt for dig at justere sædets højde, så barnet kan ligge ned, når hun eller han falder i søvn. Endelig har modellen en justerbar hovedstøtte, som holder nakken og hovedet i en sikker position til hver en tid.

Britax Römer Babysafe plus IItest af autostole

→ 1.499 kr. hos Pixizoo.dk

Den næste autostol i rækken er fra Britax, og denne er det oplagte valg for dig, der er på udkig efter en autostol, som er enkel at betjene og justere, men som samtidig giver god komfort og en fremragende sikkerhed under kørsel. Modellen hedder Römer Babysafe plus II, og her man sørget for at skrue helt op for sikkerheden til de mindste børn. Den er altså særligt udviklet ud fra barnets første år, som meget bekendt er særligt sårbare, og der er derfor fokus på sikkerheden i tilfælde af kollision samt på en behagelig siddeposition. Det kan som regel være svært at spænde barnet fast i en autostol på den helt rigtige måde, men dette er bestemt ikke tilfældet her, hvilket gør denne model utrolig brugervenlig.

Ved køb af Römer Babysafe plus II får du altså en stol, hvor graden af besværlighed er helt i bund, hvilket bl.a. kan ses ved den smarte 5-punkts sele, som nemt vil kunne justeres, når dit barn begynder at vokse. Du kan desuden let transportere denne autostol med dig rundt vha. bærehåndtaget. Endelig har Römer-modellen skulderpuder samt et hvilesystem, som sikrer barnet en korrekt soveposition, og herudover kan den desuden kobles til klapvogne i BRITAX-serien.

Recaro Privia m. Recaro Isofix Basebedste autostole

→ 2.696 kr. hos Pixizoo.dk

Til børn i alderen 0 til 1 år og op til 13 kg. er den næste autostol et rigtig godt valg. Vi har her at gøre med en model fra Recaro Privia, som har scoret topkarakterer i en lang rette tests, og den er desuden kåret af FDM til at være den bedste autostol til børn i alderen 0 til 1 år.

Stolen er udstyret med Isofix, som er en monteringsmetode, der reducerer stolens bevægelser, og som desuden gør, at det er utroligt nemt at sætte den ordentligt fast i enhver bil – og man mindsker dermed risikoen for fejlmontering, som i værste tilfælde kan få ganske fatale følger. Herudover er stolen udstyret med ekstrabeskyttelse i begge sider, hvilket beskytter den mod sidekollision, og den har desuden 5 forskellige indstillinger, hvilket gør, at man som forælder har mulighed for at justere hovedstøtten, så den passer til netop dit barn. Endelig vil du nemt kunne afmontere betrækket, så det kan vaskes efter behov.

Concord Reverso Plusbedst i test autostole

→ 3.295 kr. hos Pixizoo.dk

Den sidste autostol i vores test har ligeledes vundet en lang række priser, og du kan derfor være sikker på, at du giver dit barn den ultimative sikkerhed ved køb af denne stol. Modellen hedder Reverso Plus og er produceret af det anerkendte mærke Concord. Denne stol er ligeledes udstyret med Isofix, og den er særligt velegnet til børn fra 40-105 cm. Den bliver i diverse tests bl.a. rost for den lave belastning ved sidekollision, hvilket gør, at stolen bliver stabilt siddende på trods af selv de mest voldkomme kollisioner. Herudover skal det nævnes, at Concord Reverso-modellen er i-Size-godkendt, som betyder, at den lever op til højere sikkerhedskrav end blot de lovpligtige sikkerhedskrav i Danmark.

Kort sagt er denne autostol i en klasse for sig med sine uovertrufne sikkerhedsfeatures og med sit prisvindende design. Det er tydeligt, at denne autostol er blevet designet ud fra to mål, nemlig en fantastisk komfort samt maksimal sikkerhed for dit barn til hver en tid. Det er derfor en rigtig god stol, som altid sikrer, at dit barn sidder behageligt, og som desuden muliggør justering af siddeposition under kørsel.

Gå aldrig på kompromis med kvaliteten

Det er i Danmark kun lovligt at forhandle autostole, der enten er 44-04 godkendte eller ECE 44-03 godkendte, så du som forælder kan være ganske sikker på, at alle stole, som forhandles her i landet, er sikkerhedsgodkendte. Men dette er bestemt ikke ensbetydende med, at de er blandt de bedste autostole på markedet, og tests viser, at der er utroligt stor forskel på de forskellige stole, når det kommer til kvaliteten af dem. Når du skal investere i en autostol, bør du – som tidligere nævnt – altid købe en bagudvendt stol, og herudover er det utroligt vigtigt, at man kun investerer i en stol, som passer til netop dit barns højde og vægt, da alt andet ganske enkelt ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Det er generelt et problem, at alt for mange stole simpelthen ikke er sikre og gode nok, da det er blevet for let for producenterne at få sikkerhedsgodskendt deres autostole – og det er netop derfor, at det er så vigtigt, at du som forælder sørger for at sætte dig ordentligt ind i, hvordan markedet ser ud i dag, inden du går ud og investerer i en ny autostol til dit barn. Man skal i forlængelse af dette huske på, at selvom prisen på autostolen er høj, er kvaliteten det ikke nødvendigvis også.