Sport og fritid

Elcykel test – 5 fornuftige elcykler i den billige prisklasse

Indhold

Hvis du bor i et byområde, så kender du sikkert til det at vågne en morgen, overveje om du skal tage cyklen på arbejde i stedet for bilen blot for at ende med at tage bilen som sædvanligt. En hård tur i modvind på en gammel rusten jernhest, hvor bremsen måske sidder og trykker lidt mod baghjulet og kæden rasler, virker heller ikke ret tiltalende på en onsdag morgen. Men hvad nu hvis du kunne få dig lidt hjælp med på vejen i form af en lille elmotor?

Det er lige netop, hvad du får med en elcykel. Elcykler er udstyret med en eldrevet motor, som giver dig lidt ekstra fart i pedalerne, når du har brug for det. Langt de fleste elcykler er i dag udstyret med et momentbaseret styresystem, som selv kan vurdere, hvornår du har brug for hjælp, og hvor meget hjælp du så skal have. Udviklingen af de momentbaserede styresystemer er blot en af de ting, som er blevet forbedret ved elcykler.

Udviklingen af batterier, og her snakker vi hovedsageligt udviklingen af lithium batterier, har forlænget elcyklers rækkevidde markant i forhold til de første elcykler, der kom ind på det danske marked. Den dag i dag kan du sagtens finde dig en god elcykel, som let kan bruges til hverdag, uden at det kommer til at koste dig alverden på pengepungen. I denne artikel kan du læse mere om nogle af de billigere elcykler, der kan købes på det danske marked, samt læse mere om fordelene ved at have en elcykel.

Cannondale Mavaro Active – en perfekt el cykel til ældre cyklister

Hvis man gerne vil ud at køre sig en længere tur på cyklen for at nyde vejret, eller gerne vil have sig et smart transportmiddel til hverdagens gøremål, så er el cyklen et perfekt valg. Mange ældre mennesker benytter flittigt deres cykler til i hverdagen, men det kan være hårdt, især hvis der er mange bakker i området. Elcyklen er et fremragende bud på en el cykel til ældre mennesker, da den er meget simpel og let at anvende. Motoren produceres af Bosch, og den leverer et ekstra skub i en blød mængde.

Der har tidligere været nogle el cykler, hvor motoren leverede sin kraft i nogle ubehagelige ryk, som let kunne overraske cyklisten, men sådan er det slet ikke med BOSCH’s motor. Cannondale Mavaro Active er desuden behagelig at køre på, da den har en oprejst kørestilling, som er god for både ryg og lænd. Den oprejste kørestilling gør det muligt at køre lange ture på el cyklen, så man kan komme vidt omkring og nyde sit lokalområde.

Pris: 23.099 kr.
Find den hos:
Cykelexperten.dk

Kildemoes City – den perfekte el cykel til storbyen

Danske Kildemoes har altid været et populært mærke, når det kommer til almindelige cykler. De har formået at overføre de fremragende kvaliteter fra deres almindelige cykler og over til markedet for el cykler, hvilket blandt andet kan ses ved Kildemoes City-serien. Kildemoes City er, som navnet antyder, en el cykel, der passer perfekt ind i bymiljøet. Kildemoes City er let at stige af og på, og har en god rækkevidde selv i den billigste udgave. Betaler du lidt ekstra for en af de dyrere modeller, kan du opnå en rækkevidde på op til 150 kilometer på en enkelt opladning. Motoren får sin kraft fra et batteri, som er godt gemt væk under bagagebæreren, så det ikke kommer til skade.

Kildemoes City er en el cykel til dig, som cykler rundt til hverdagens forskellige gøremål, såsom arbejde og indkøb. Det er en el cykel, der er meget let at køre på med dens gode styring og stærke bremser, hvilket er meget vigtige kvaliteter i storbyen, hvor der let kan være brug for en kraftig nedbremsning eller en undvige manøvre. Prismæssigt får du ikke meget mere kvalitet for pengene end med Kildemoes City. Du får masser af udstyr med i købet, og du får en robust el cykel, der sagtens kan holde til dagligdagens slid.

Kildemoes elcykel

Pris: 15.999 kr.
Find den hos:
Cykelexperten.dk

Giant Explore E+ 2 – en el cykel til naturen

Der er ikke mange ting, som er skønnere end at tage sin cykel ud i naturen på en dag med dejligt vejr. Her er mountain bikes et populært valg, og der findes nu også en el cykel, som har nogle af de samme kvaliteter fra en mountain bike. El cyklen er lavet af Giant, og den kan i modsætning til mange af de andre el cykler på markedet også sagtens klare sig i hårdt terræn. Batteriet er placeret centralt på cyklen, så du får den bedst mulige vægtbalance, hvilket er en stor fordel, når terrænet begynder at blive udfordrende.

Giant Explore E+ 2 er fyldt med udstyr fra Yamaha, der i mange år har leveret professionelt udstyr til cykler. Giant Explore E+ 2 har en stor rækkevidde, så der er god mulighed for at komme ud og opleve den danske natur på denne el cykel. Det er dog ikke blot i udfordrende terræn, at Giant Explore E+ 2 klarer sig godt. Også i byen er det en fremragende el cykel, der med sin lange rækkevidde sagtens kan bruges som transportmiddel til hverdagens forskellige gøremål.

Pris: 14.999 kr.
Find den hos:
Cykelexperten.dk

Scott E-Sub Active Unisex – kvalitet og robusthed i fokus

Hvis du ønsker dig en billig el cykel i høj kvalitet, der kan holde til lidt af hvert, så er Scott E-Sub Active et godt bud på en el cykel til dig. Scott har med deres E-sub Active leveret en god el cykel, som med sin veludviklede el motor kan give dig et ekstra skub, når det begynder at blive hårdt. Scott E-Sub Active Unisex fås også i flere udgaver, der varierer i rækkevidde, men selv den mindste klarer snildt 50 kilometer på en opladning.

Rækkevidden afhænger selvfølgelig af din kørsel og terrænet. Det er, som med de fleste andre el cykler, i et bymiljø, at Scott E-Sub for alvor kan brillere. Her kan den med sine gode køreegenskaber let flyve gennem byens trafik. Scott E-Sub Active er også et godt valg, hvis der skal børn med på cyklen. Den er nemlig designet, så den passer godt til både barnestol og cykelanhænger.

Pris: 16.529 kr.
Find den hos:
→ Cykelexperten.dk

Gazelle ORANGE C7+ – det oplagte valg til den sundhedsorienterede familiefar

Gazelle ORANGE er en el cykel til mænd. Den er særdeles velegnet til at køre lange ture, da den er let at få op i høj fart. Hvis din arbejdsplads eksempelvis ligger 10 kilometer væk fra dit hjem, og du bor i en forstad, finder du ikke en mere velegnet el cykel til prisen. Batteriet og motoren er gemt godt væk i el cyklens smarte design, så Gazelle ORANGE ligner bare en almindelig cykel. Motoren er samtidig en af de mest støjfrie motorer på markedet. Gazelle ORANGE er ikke blot hurtig. Den er også holdbar og har en stor rækkevidde.

I den billigste model kan du med motoren sat på ”eco mode” nå op til 100 kilometer på blot en opladning. Gazelle ORANGE er produceret i nogle stærke og lette materialer, hvilket betyder, at dine besøg hos din lokale cykelreparatør bliver yderst minimale. Alt i alt må Gazelle ORANGE siges at være et perfekt valg til en familiefar, som går op i sit helbred og sin krop.

Gazelle elcykel

Pris: 15.499 kr.
Finde den hos:
→ Cykelexperten.dk

Drop bilen i hverdagen og få en god omgang daglig motion

Det er ikke nogen hemmelighed, at langt de fleste danskere ikke får nok motion i hverdagen. Men det kræver faktisk ikke ret meget at vedligeholde sin fysiske form. En daglig cykeltur frem og tilbage fra arbejde kan føre til en markant forbedring af din form og samtidig give dig en lang række helbredsmæssige fordele. Nogle vil måske tro, at en tur på elcyklen ikke giver ret meget motion, men det er slet ikke tilfældet. For på trods af elcyklens motor giver cykling på en elcykel en intensitet, som passer til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Ved at cykle på en elcykel i hverdagen får du blandt andet formindsket risikoen for, at du får farlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og cancer. Derudover får du også en bedre kondition samt mere energi. En anden stor helbredsmæssig fordel ved at vælge elcyklen frem for bilen er, at du slipper for mange af de farlige udstødningsgasser, som du bliver bombarderet med især i morgentrafikken, hvor en stor del af tiden går med at holde i kø bagved andre biler.

Slip for en masse besvær

Det er ikke altid lige nemt at være bilist i en større by. Parkeringsmulighederne kan være meget kummerlige, hvilket ofte kan føre til, at man er nødt til at parkere langt væk fra ens hjem. Det kan enten løses ved at betale i dyre domme for en fast parkeringsplads, eller så kan man helt lade være med at tage bilen.

Som nævnt er det måske ikke så tiltalende at skulle cykle afsted på en gammel og slidt cykel, hvorpå det føles som at køre op af Alpe d’Huez, når man bare cykler af en lige landevej. Men på en elcykel flyver du nærmest afsted uden at skulle træde for hårdt i pedalerne. Elmotoren hjælper dig op på 25 kilometer i timen, hvorefter den stopper som følge af dansk lovgivning. Når du første gang mærker i pedalerne, at elmotoren giver dig lidt ”medvind på cykelstien” vil det nok føles lidt underligt, men når du skal op ad en bakke og får lidt hjælp fra motoren, så vil du for alvor sætte pris på din elcykel.

Ofte vil du også kunne give dig selv lidt ekstra tid under dynen om morgenen ved at vælge din elcykel frem for bilen. Især i morgentrafikken er der mange ting, som kan forsinke bilister i trafikken, som for eksempel kø, vejarbejde, mange på benzin eller fyldte parkeringspladser. Derfor er mange nødt til at tage ekstra tidligt afsted for at være sikker på at komme til tiden. På den anden siden er der næsten ingen elementer, der kan forsinke cyklisterne. Hvis du bor indenfor et par kilometers afstand af dit arbejde vil du ved at tage din elcykel på arbejde ofte kunne stille vækkeuret lidt senere.

Godt for miljøet

I Danmark har vi gennem året fået opbygget lidt af en ”cykelkultur”. I en undersøgelse fra 2015 blev Danmark placeret som nr. 2 på en liste over de europæiske lande, hvor der cykles mest. Vi har netop gennemgået nogle af de helbredsmæssige fordele, der er forbundet med cykling, men det er ikke kun cyklisten selv, hvis helbred forbedres ved at droppe bilen til og fra arbejde. Miljøet er selvfølgelig også en stor vinder, når bilerne udskiftes med elcykler. Transportområdet er en af de absolut største syndere i forhold til udledning af drivhusgasser, og lige netop derfor arbejdes der verden over med at forbedre udledningen på dette område.

Elcykler ses af mange som et godt alternativt transportmiddel. De er nemme at anvende, og især i et storbymiljø vil du kunne udnytte en elcykel maksimalt. Herhjemme i Danmark er elcyklen allerede ved at stige i popularitet, da ca. 10 % af alle cykler, der sælges herhjemme er udstyret med elmotor.

Husk cykelhjelm

På grund af elcyklens ekstra fart kan vi selvfølgelig kun anbefale dig at anskaffe en god og stærk cykelhjelm. Alt for mange danskere vælger at køre uden cykelhjelm, hvilket fører til mange unødvendige og alvorlige skader. Inde på Sikkertrafik.dk kan du læse alt, hvad du skal vide, når du skal have fat i en cykelhjelm til dig eller din familie. Du kan læse mere om vigtigheden af cykelhjelme ved at klikke her. Du kan komme ud for nogle ubehagelige og farlige episoder i trafikken, hvis du tager din elcykel op i høj fart. For det er ikke alle i trafikken, som er vant til elcyklens høje hastigheder, hvilket kan føre til uheld. Der er udviklet specielle cykelhjelme til elcykler, som passer bedre på hovedet ved ulykker i høj hastighed. Vi kan altså kun sige – husk cykelhjelmen.

Der er efterhånden kommet en cykelhjelm til enhver smag, og forhandlerne bag ligger stor vægt på både komforten, kvaliteten men også meget på designet. Det har tidligere været meget lidt smart at cykle med cykelhjelm, men det er efterhånden mere normalt at se en cykellist med en hjelm på end uden. Bare på det danske marked findes der et stort udvalg af forhandlere af cykelhjelme og derfor er priserne også meget konkurrencedygtige. En af de førende forhandlere online med cykelhjelme i en super kvalitet finder du lige her, og udvalget er enormt og både til herre, damer og børn.

Køb en elcykel og spar dig for besværet med bilen i hverdagen

Elcyklen har for alvor gjort sit indtog i Danmark i de senere år. Efterhånden står den miljøvenlige, motoriserede jernhest for 10 % af det samlede salg af cykler i Danmark. Det skyldes en enorm udvikling af teknologien bag, som har givet elcyklen en markant bedre holdbarhed og driftssikkerhed end tidligere. I denne artikel vil du kunne læse alt, der er værd at vide om elcykler, så du er godt klædt på til at begive dig ud på cykelstierne med lidt ekstra vind i sejlene.

Hvad er en elcykel?

Hvis du for nyligt har oplevet, at du er blevet overhalet af en ældre dame på cykelstien, mens du gav den fuld gas, så skyldes det med al sandsynlighed en el cykel. En el cykel er udstyret med en lille batteridrevet motor, som giver cyklisten et lille ekstra skub fremad, når der er brug for det. Mens cyklister på almindelige cykler normalt kæmper sig frem i morgentrafikken med røde kinder og en høj prusten, vil du hurtigt kunne spotte dem, der kører på el cykler.

På en el cykel kræver det nemlig en mindre indsats at få cyklen op i fart, hvilket selvfølgelig medfører en stor forskel i cyklistens indsats. Den elektriske motor leverer lidt ekstra kraft til pedalerne, indtil du når 25 kilometer i timen. Herefter slår motoren fra på grund af dansk lovgivning. Hvis du vil køre hurtigere end 25 kilometer i timen, må dine benmuskler selv klare sagerne. Begrænsningen på 25 kilometer i timen er dog mere end rigeligt for langt de fleste cyklister.

Et miljøvenligt alternativ

Vi danskere har altid været gode til at tage cyklen, og vi har efterhånden udviklet lidt af en ”cykelsamfund”. Der findes lignende tendenser i forhold til cyklens popularitet i lande som Holland, Sverige og Belgien, men i langt størstedelen af verdens lande har cyklen ikke opnået en ret stor popularitet. Det er en stor skam for miljøet. Derfor håber mange miljøorganisationer, at udviklingen af el cykler vil få flere og flere til at overveje cykling som et alternativ til eksempelvis scootere, biler og motorcykler.

Især i storbyer kan elcyklerne være med til at gøre en stor forskel, hvis blot flere andre lande ville følge de fornemme cykeltraditioner, som vi har herhjemme. Men også herhjemme er der plads til forbedring. Hvis du er typen, som tager bilen på arbejde om morgenen, fordi du ikke orker at skulle ud at kæmpe dig vej frem på din slidte cykel, kan en el cykel være god for dig. Da el cyklen ikke er nær så hård at cykle på som en almindelig cykel, vil det være meget nemmere at vælge en el cykel frem for bilen.

God motion selv med motor

Det er ikke kun miljøet, som har gavn af, at du vælger en elcykel frem for bilen til din daglige transport. Du får også selv en masse god motion, der kan have omfattende sundhedsmæssige fordele. I en artikel fra Politiken fortæller idrætsprofessor Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet om nogle af disse fordele. – Når du cykler, får du mere motion, og det mindsker din risiko for sygdomme som cancer, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Som cyklist slipper du også for de store koncentrationer af udstødning, som bilister får ind gennem deres ventilationsanlæg, fordi de holder lige bag udstødningen på bilen foran, fortæller Lars Bo Andersen. Andersen siger desuden, at hvis alle danskere skiftede bilen ud med en cykel, ville antallet af dødsfald i Danmark være en tredjedel mindre hvert eneste år. Nogle vil måske tro, at man mister en del af disse sundhedsmæssige fordele ved at have en cykel med motor på, men sådan er tilfældet ikke. Undersøgelser viser nemlig, at cykling på en elcykel kræver en intensitet, der passer til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvis motionen ved cykling er vigtigt for dig, så er det muligt at justere på motorerne ved de fleste elcykler. På den led kan du selv vælge dig et passende niveau.

Lad bilen stå derhjemme

Erfarne storbyboere kender udmærket til de mange besværlige situationer, der følger med det at køre til og fra arbejde i bil. Det typiske problem ved at køre i bil i de større byer er parkering. Man vil selvfølgelig gerne have en parkeringsplads så tæt på ens hjem som muligt, men det kan ofte være lettere sagt end gjort. Du kan dog på nem vis slippe for den evige kamp om parkeringspladserne ved at anskaffe dig en god el cykel. Ved at lade bilen stå derhjemme slipper du for at bekymre dig om trafik, parkering, benzin og meget andet.

Ofte vil du også kunne få lidt ekstra tid til dig selv om morgenen ved at tage din el cykel på arbejde. Trafikken på vejene kan være forfærdelig om morgenen, og derfor kan det være nødvendigt at tage ekstra tidligt afsted for at være sikker på at nå frem i tide. På cykel er der langt færre elementer, som kan forsinke dig på din vej. Derudover slipper du for kø, så du køre ufortrødent afsted. Med tiden vil din pengepung også gavne af, at du bruger en el cykel. Faste udgifter som eksempelvis benzin kan du nemlig skære markant ned på.