Bolig

Kan teknologien hjælpe børns faglige færdigheder?

Indhold

Nu om dage er der næsten ingen grænser for, hvad teknologien kan og hvilke applikationer, der findes derude. Nogle er praktiske, nogle er for sjov og andre er helt igennem geniale.

Samtidig skældes teknologien ud for at fjerne os fra den virkelige verden, isolere unge og fordumme dem med meningsløst indhold.

Men kan teknologi også være vores ven? Her prøver vi at åbne dine øjne for, hvordan og hvornår teknologi kan bruges til at øge færdigheder – hos dig, men særligt hos børn. Til sidst står vi måske alle sammen klogere.

Den ultimative kombination af teknologi og virkelighed

For at blive dygtig i skolen og klare sig godt i livet, skal man ikke kun kunne sine ABC’er, formler og kunne fotosyntesen. Nej, man skal også kunne noget om interaktion med andre. For at få det ultimative resultat, kan det derfor være en god idé at kombinere teknologi med et rigtigt menneske, der kan guide og forklare. Måske en tutor fra GoTutor, kan være en idé for dit barn.

Men skal man bruge teknologi, så start med at tage højde for, hvordan dit barn lærer. Der er nemlig også forskel på, hvordan vi bedst får tingene ind så at sige. Nogle skal lære udenad via hukommelsesspil eller remser. Andre er visuelle lærere, og har brug for at få vist en ting, før selv at kunne det. Andre skal læse først.

Udfra, hvordan dit barn bedst lærer, kan du tilpasse teknologien, du vil bruge. Og der er nærmest ingen grænser.

Find på Youtube en video til den visuelle lærer. Brug AI (kunstig intelligens) til at skrive en sang, til dem, der lærer bedst via sjove remser og sange. Eller download den gode lydbog, til dem der skal læse – men måske ikke lige gider sidde med bogen foran sig.

Fede apps kan øge dine færdigheder

Skal der læres sprog, kan vi anbefale både Babble og DuoLingo. Her får du lærerige lege og måder at lære nye sprog. Begge apps gør det sjovt at lære og giver en lyst til at prøve igen.

Det er også sjovt at bruge ens smartphone til at oversætte ting med det samme via kameraet. Det kan gøre, at man hurtigt kan få oversat en tekst man måske støder på ude i verden, og på den måde nemt kan lære, hvad ting hedder.

Til matematik kan du også bruge DuoLingo, og en anden populær app er Prodigy. Der findes mange andre applikationer for matematik, som mere minder om spil end om en matematiktime. Underholdningsapektet skal ikke undervurderes, når man skal lære matematik.

Hvis du gerne vil blive generelt bedre til at lære, kan du bruge apps som headspace eller brainspace. Begge apps tilbyder hjernegymnastik, som kan gøre både voksne og børn mere modtagelige for ny information.

Andre teknologiske veje til et nemmere skoleliv

Udover apps på smartphonen eller tabletten, kan du også bruge teknologi på andre måder til at lære.

Det kan være, at man har brug for at bruge hænderne og prøve tingene virkelig live. Hvad med at 3D printe noget? Der kan I faktisk printe lige det, I vil. Det kan være en sjov måde at lære om fysisk og matematik at tale om størrelsesforhold osv.

Byd også teknologien velkommen, når man allerede har lavet lektierne. Lad kunstig intelligens vurdere, om stilen er velskrevet. Det kan man lære en hel del af, og det kan være sjovt at eksperimentere med, hvad kunstig intelligens er. Det er jo nok et værktøj, som unægteligt vil blive en stor del af børnenes fremtid.

Hvis du vil have mere inspiration til, hvad du kan bruge teknologi til, kan du læse mange af vores andre artikler om emnet.

En vigtig lektie: Online er ikke virkelighed

Om du eller dine børn bruger apps, tech og cyberspace generelt til at lære eller til underholdning, bør man stadig have in mente, at det ikke altid er facit og sandhed.

Unge i dag lever med internettet som en fast del af deres hverdag. Her vil de både se billeder af folk på sociale medier, og de vil også blive bombarderet med faktuelle udsagn, som måske ikke altid er rigtige. Det er en rigtig god idé at have en samtale med sit barn om kildekritik, og at huske på, at der findes filtre, der ændrer folks udseende, og at folk kan vælge og fortolke virkeligheden en hel del.

Dertil er det også vigtigt at tale om sikkerhed på nettet – hvad end det er sociale medier eller applikationer. Man kan blive snydt både af firmaer, man køber varer fra eller fra personer, der ikke er dem, man troede de var. Børns Vilkår hjælper dig med at tale med dit barn om sikkerhed på nettet.