Sport og fritid

Cykelhjelmtest: De bedste cykelhjelme til hverdagsbrug

Indhold

Du har sikkert undret dig over, hvorfor nogle cykelhjelme er dyrere eller bedre end andre. Er de ikke alle lige gode til at beskytte vores hoved? Eller kan man lige så godt lade være med at bære den, hvis man har en cykelhjelm, der har kostet 50 kroner? Svaret er nej; en billig cykelhjelm er altid bedre end ingenting, men som alt muligt andet i livet, er der modeller og udbydere, der er bedre end andre. På markedet for cykelhjelme er der et hav af muligheder, og det kan være forvirrende at finde rundt i. I denne cykelhjelmtest beskriver vi nogle af de bedste cykelhjelme på markedet og hjælper dig dermed med at vælge den perfekte cykelhjelm til dine behov.

Nutcase Blackish Generation 3Cykelhjelm test

→ 449 kr. hos eCykelhjelm.dk

Cykelhjelme har nok aldrig været på mode, men de seneste år har cykelhjelmproducenter virkelig oppet sig. I dag er der nemlig ikke kun fokus på hjelmens funktionalitet, men lige så meget på udseende, hvilket Nutcase har været en af de bedste virksomheder til. Nutcase har skabt sig et navn på det danske marked, og Nutcase Blackish Generation 3 er i dag en af de mest populære modeller på markedet. En stor del af populariteten skyldes modellens enkelthed og dens flotte sorte farve, som passer til både mænd og kvinder, der leder efter en simpel og stilren løsning til en ting, der i virkeligheden kan være et stort irritationsmoment for mange mennesker.

En cykelhjelm du kan være tryg ved

Men det flotte udseende erstatter ikke den høje kvalitet, enhver cykelhjelm bør have. Den er udstyret med alle de funktioner, der skal til. Allervigtigst bliver hovedet beskyttet, hvis du styrter eller falder på cyklen. Derudover kan du få cykelhjelmen i tre forskellige størrelser (Small, Medium og Large), og du kan ved hjælp af et spænde i baghovedet justere størrelsen, så den passer perfekt til dit hoved. En sidste smart detalje er dens skygge til en solskinsdag, som kan tages af og på efter behov. Nutcase Blackish Generation 3 er også CE-mærket og er godkendt efter EN-1078 certificeringen.

Abus Velvet Black Lane-Ucykelhjelmtest

→ 499 kr. hos eCykelhjelm.dk

Bor du i København, Aarhus, Odense eller en helt fjerde storby, og cykler du i skole, på arbejde og alle andre steder, er denne såkaldte cityhjelm den rigtige for dig. Når du bruger mange timer på en cykel, er det vigtigt at have en cykelhjelm, der er behagelig at have på, og med sin veltilpasset pasform og bløde stropper lever Abus Velvet Black Lane-U bestemt op til dette krav. Cykelhjelmens design er simpel og elegant, og der er medtænkt indbyggede lufthuller, hagespænde og mulighed for justering af størrelsen i nakken.

Global og anerkendt producent

Ligesom Nutcase er Abus også en af de førende cykelhjelm-virksomheder på markedet. Abus er en tysk udbyder, der i dag sælger sine produkter i hele verden, med et brand, der signalerer sikkerhed og kvalitet. Disse værdier er bestemt også afspejlet i virksomhedens cykelhjelme.
Abus Velvet Black Lane-U koster mellem 500-600 kroner.

Abus Marsala Red Urban-I V.2test af cykelhjelm

→ 485 kr. hos eCykelhjelm.dk

Endnu en Abus-model skal nævnes her, da Abus dominerer store dele af markedet for cykelhjelme. Denne gang er Abus Marsala Red Urban-I V.2, som er en ny version og en videreudvikling af Abus Marsala Red Urban-I. Den har en bordeauxrød farve, der passer til begge køn og alle aldre, og den har en smart indbygget LED-baglygte, så du kan blive set i mørke. Derudover er den bygget med en bestemt konstruktion, der gør den robust og mere modtagelig over for slag, og den har alle de nødvendige funktioner som hagespænde, aftagelig skygge og behagelige stropper.

Giro Trinity MIPSbedste cykelhjelm

→ 699 kr. hos Cykelexperten.dk

Denne one-size cykelhjelm fra Giro fås både i hvid og i sort og er en rigtig god model til hverdagsbrug. Den har et klik- og nakkespænde, der kan justeres, så den passer perfekt til dit hoved. Der er indbygget 22 ventilationsåbninger, så cykelturen også bliver behagelig på en varm sommerdag. ”Den behagelige tur” er nemlig en af de vigtigste koncepter i Giro som virksomhed, og det afspejler sig i cykelhjelmene. Virksomheden har gennem 30 års eksistens udviklet sig selv og sine produkter og forsøgt sig med forskellige teknologier samt ny viden til at skabe bedre hjelme.

Ingen hjernerystelser

Giro Trinity MIPS får de varmeste anbefalinger, især fordi den er bygget med det såkaldte Multi-Directional Impact System (MIPS), som er kernen i den høje byggekvalitet. MIPS er indbygget i hjelmen for at sikre tryghed i hjelmen, eftersom det beskytter mod slag og rystelser, der kan give skader i hovedet og hjernen.

Giro Savant MIPS Racebedste cykelhjelm

→ 1.049 kr. hos Cykelpartner.dk

Giro har også en række cykelhjelme til mere avancerede cykelryttere. Er du vild med landevejskørsel, eller deltager du ofte i forskellige cykelløb, er Giro Savant MIPS Race modellen for dig. Nøgleordene er komfort samt beskyttelse og med blandt andet det tidligere nævnte MIPS-system, der forebygger hjerneskader ved fald, slag og rotationer, lever den op til lovgivningen samt endnu strammere krav om stødabsorbering. Modellen findes i flere farver og størrelser, og eftersom det er en cykelhjelm, der er velegnet til sport, vejer den kun 240 gram, og der sørget for ventilationsåbninger – hele 25 af slagsen – der giver god luft til hele hovedet.

Er du ude at cykle på en solskinsdag, har du mulighed for at montere dine solbriller på cykelhjelmen, så de sidder godt fast under hele cykelturen. Ved at dreje på hjulet i baghovedet kan du tilpasse størrelsen med +/- fire centimeter, hvilket er gjort muligt ved hjælp af et system, der kaldes RockLoc 5.

Melon “Stories Collection” Fired Upgod cykelhjelm

→ 599 kr. hos Cykelexperten.dk

Denne hjelm passer både i bygning og design til voksne samt børn og til alt fra cykling til skateboarding. Den fås i flere forskellige farver og har et moderne design, der faktisk kan få dig til at se sej ud. Den fås i tre forskellige størrelser, og uanset hvilken størrelse du køber, får du ekstra puder med, som du kan tilføje for at få den bedste komfort til hovedet. Derudover kan den selvfølgelig justeres, så den passer til dine hovedmål – du kan stramme eller udvide den med op til seks centimeter.

Denne model lever op til alle lovkrav for en god cykelhjelm; stødabsorberingen er god, og lukkemekanismen er sikker. Som virksomhed bruger Melon generelt den nyeste teknologi til at skabe de bedste cykelhjelme, der både har gode funktioner og ser smarte ud.

Gode råd til at bære cykelhjelmen korrekt

Uanset hvor god din cykelhjelm i teorien er, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan den sidder. Der er nogle tommelfingerregler, du skal huske at være opmærksom på, når du tager din cykelhjelm på eller for eksempel lærer dit barn at tage den på. Overordnet set må cykelhjelmen ikke kunne glide fra side til side eller for og bag; den skal være strammet til, men den må naturligvis ikke være alt for stram.

Placer hjelmen vandret på hovedet, så hjelmens forkant sidder cirka to centimeter fra øjenbrynet. Stram remmene, og vær opmærksom på at justere dem fra dag til dag, da de kan løsne sig, uden at du lægger mærke til det. Jo bedre og mere behageligt din cykelhjelm sidder, desto større er chancen for, at du husker og har lyst til at tage den på, hver gang du skal ud at cykle. Hvis din cykelhjelm har fået nogle slag, eller hvis den ikke dækker panden mere, er det tegn på, at du skal have en ny hjelm.

Flere og flere bruger cykelhjelm

Rådet for Sikker Trafik har undersøgt, hvor mange der i dag cykler med cykelhjelm, og heldigvis går udviklingen i en positiv retning. Siden 2004 er antallet af danskere, der bruger cykelhjelm steget fra 6% til 28%, og antallet af hovedskader, der er forårsaget af cykelulykker, er faldet fra 33% til 21%. Er du forælder til et barn, som ikke vil cykle med cykelhjelm, har Rådet for Sikker Trafik et godt råd til at få dem til det alligevel. Rådet er at stå fast. Ifølge statistikken er det allerede ved 10-års alderen, at antallet af cykelhjelmsbrugere falder, og det begynder at blive svært at overtale børnene til at beholde cykelhjelmen på. Så for børnenes og alle andres skyld: Stå fast – det kan betale sig at tage diskussionen!

Er din cykelhjelm godkendt?

Skal du have en ny cykelhjelm, eller er du i tvivl om din cykelhjelm overholder alle lovmæssige krav? Så er det altid en god idé at kigge efter CE-mærket, der fortæller, at cykelhjelmen er testet og lever op til kravene for en sikker cykelhjelm i Europa. Er cykelhjelmen godkendt, kan du sove bedre om natten og være tryg, når børnene cykler en tur. Er den ikke godkendt, så læs vores ovenstående beskrivelser af de cykelhjelme, der er blandt de ”bedste i test”, og køb den, der passer til dine eller børnenes behov.