Sport og fritid

Virtual Reality briller

Indhold

Virtual Reality headset

Forestil dig, at du er på en rejse i det varme syd, hvor du nyder varmen og dypper tæerne i poolen, imens du i hånden har en lækker, kold drink. I det næste sekund befinder du dig i en krigszone, hvor du bliver en del af den barske virkelighed, og du skal kæmpe for at forsvare dig og for at overleve. Inden du har blinket igen, ser du måske på gamle familiebilleder, der udspiller sig direkte foran dig.

De fysiske rammer

Tidligere nævnte situationer er blot nogle af de sensationer og følelsesmæssige rejser, du kan opleve med det helt nye fænomen ”Virtual Reality Briller”. Brillerne her er et par briller, der er udformede som en større klods, der spændes fast på hovedet med en elastikstrop. Egentlig er brillerne ikke et par briller, men en sort skærm, der giver dig en helt ny følelse af, hvad der er virkelighed. Brillerne har et næsten Sci-Fi-agtigt udtryk, der giver et indtryk af, at man er ved at træde ind i en virkelighed, der er langt fra det, du hidtil har prøvet.

Med de fleste Virtual Realty briller vil det være muligt at tilpasse stropperne til forskellige hovedstørrelser. Nogle producenter designer deres briller med tre stropper – én til hver side af hovedet og én, der følger hovedet ovenpå. De mange forskellige briller vil være designede sådan, at man kan bevæge hovedet frit og reagere, som man vil, uden at man skal bekymre sig om, om brillen falder af. De forskellige oplevelser, du kan opleve med brillerne, vil ofte være udfordrende på den måde, at du skal dukke dig, reagere hurtigt eller hoppe for at undgå elementer. Selvom der ikke sker noget, hvis du ikke reagerer som ment, kan det være sjovt at leve med.

Briller der narrer din virkelighed

Brillerne her er ikke bare et par briller. Et par Virtual Reality briller kan give dig et sus i maven, eller en forvirring, der ingen ende vil tage. Når du kigger ind i disse briller vil du se en fuldstændig komplet, og smukt udformet grafisk verden, der ligner den, vi kender. Når du pludselig oplever, at kroppen stadig befinder sig i den virkelighed, du kender, men dit syn i en anden, har du automatisk opnået de perfekte betingelser for at vende op og ned på, hvad der faktisk er ”reelt”, og hvad der rent faktisk sker, der hvor du er.

Brillerne vil følge dine bevægelser og dit syn, fordi bevægelser og rystelser aktiverer brillen og gør, at du kan kigge op – og brillens syn følger med. Lad os sige, at du befinder dig på en mark, hvor solen står højt, og afgrøden stikker op. Vipper du hovedet nedad vil brillens billede dermed også kigge ned på den stubbede mark, hvor du kan opleve, at en myre kravler op ad dit ben. Vipper du hovedet op, vil brillen følge dig opad og vise dig de store cumulusskyer, der langsomt bevæger sig forbi solen. Måske vil du opleve at solen blænder dig, og du bliver nødt til at vippe hovedet ned igen!

Spilproducenter står i kø for samarbejde

Mange af udviklerne af disse Virtual Reality briller har oplevet stor interesse fra spilproducenter, som har udtrykt et ønske om at være med til at udvikle software, der kan samarbejde med de nye briller eller headsets. Spilproducenterne vil på denne måde være med til at kunne få deres spil ud på en helt ny platform, hvor grænsen imellem spillet og spilleren indsnævres, hvorfor oplevelsen af spillet bliver langt stærkere. Fordi spilleren på denne måde kan være en del af spillet – helt fysisk – giver det spilproducenterne muligheden for at udforme allerede eksisterende spil og applicere dem til platformen Virtual Reality. Et spil, som man selv skal være del af, eller hvor man aktivt kan ændre synspunkt, vil være en revolution i spilverdenen, hvorfor man også forventer stor interesse i at investere i firmaer, der producerer selve brillen.

Producenter der er med i ræsetVirtual Reality playstation

Allerede på nuværende tidspunkt er mange software- og hardwareproducenter med i ræset om at vinde de nye kunder på Virtual Reality-markedet. Både giganter som Google, Playstation, Sony og HTC har udviklet briller, der alle har forskellige udseender, men som i bund og grund kan give dig den samme vilde følelse af at træde ind i et nyt univers.

Oplagt er det selvfølgelig at overveje PlayStation i kombination med et par Virtual Reality briller. Den velkendte spilproducent har i årevis overrasket deres publikum med nyere og bedre spil, der både grafisk og historiemæssigt er bedre og vildere end nogensinde. Det nye skud på stammen er deres Virtual Reality briller, som forhåbentligvis vil leve op til de forventninger, som mange allerede har.

Challenges lie ahead

Mange af de Virtual Reality briller, der forventes at udkomme vil forsøge på bedst mulig vis at sænke den forsinkelse, der kan være på bevægelsesmønstret. Udfordringen ligger i at gøre brillens virtuelle bevægelser lige så hurtige som dine faktiske bevægelser – en udfordring, der ser ud til at lykkes. Man kalder denne udfordring for ”low persistance” – en feature der netop gør, at sløret og balancen imellem bevægelserne ikke stemmer overens. Det, man ønsker er, at opnå ”high persistance”, som dermed vil gøre, at du glemmer, at du har et par briller på.

Normalt, når man kigger på en video, ser man den i et 2D spekter, der virker fladt og uvirkeligt. Med udformningen af brillerne, som er krum og rund, har man de bedste betingelser for at gøre oplevelsen særlig og virkelig. Producenterne præciserer billedet i brillen til den krumme form, sådan at oplevelsen bliver mere virkelig en både 3D og 4D.

Gør oplevelsen komplet med: VR headset

Oplevelsen af at være en del af en hel anden virkelighed, er ikke virkelig nok, hvis man kombinerer det med lyden, du omgiver dig med. For at køre oplevelsen komplet, bør man anskaffes sig et par Virtual Reality headset. Et specifikt designet headset vil gøre det muligt for dig – også på lydsiden – at blive overrasket over, hvor virkeligt det faktisk kan opleves. En god lydside kan gøre suset, og du vil opleve, at lydene vil underbygge den i forvejen virkelige oplevelse, der udspiller sig foran dig. Der findes flere producenter, som sælger headsets med deres briller, fordi konfigurationen fungerer bedst internt. De headsets du kan købe, som hører til brillerne, vil være trådløse for – igen – at gøre oplevelsen så let og ukompliceret som mulig. Ved at gøre både briller og headset trådløse, vil du hurtigt glemme, at du har noget uden på ørerne.

Gør oplevelsen komplet med: Hånd controllers

En anden feature, som nogle af producenterne anbefaler for at gøre deres Virtual Reality oplevelse perfekt, er et par hånd controllers. Et par controllers vil være designede til at følge dine håndbevægelser, og de vil kunne aktivere dine hænder, sådan at du kan gribe ind i denne verden og faktisk udføre konkrete handlinger blot ved at føre kontrolleren mod objektet.

Man argumenterer nogle gange for, at det er uvirkeligt, hvis du ikke kan se hverken ben eller arme, når du kigger ned med dine briller, hvorfor man har udviklet disse controllers. Sensorer til benene vil være den næste feature, du kan optimere oplevelsen med, men den er absolut ikke nødvendig. Nogle designer deres kontrollers som handsker – ikke controllers. Med handsker har du altså sensorer indbygget i handsken, sådan at dine bevægelser imellem fingrene også indhentes. Fordelen her er, at det føles mere naturligt med handsker, fordi du ikke har en stav i hånden, som du ikke kan gribe eller trykke med.

Nogle af de mest populære VR oplevelserVirtual Reality headset

Nogle af de mest populære Virtual Reality oplevelser tæller blandt andet gyserfilm og skydespil, men faktisk er det også muligt at blive en del af en film. Forestil dig, at du ser en film, hvor du pludselig selv kan træde ind i og se filmen fra en anden vinkel. Pludselig bliver filmen personlig, og du vil kunne se personerne tæt på. De mange oplevelser med gyserfilm er utroligt populære, fordi gyserfilmene i forvejen er kendt for deres høje grad af overraskelse. Denne grad af overraskelse vil i høj grad blive markant stærkere, når du tager et par Virtual Reality briller på, og derfor vil du uden tvivl opleve hjertebanken og frygt for at tage det næste skridt – hvis det er det, du er til.

Oplevelser med skydespil er nogle af de mest populære, fordi der er et stort marked netop for dem, som vil prøve at spille med Virtual Reality briller. Skydespillene er opbygget på en måde, der gør det muligt for spilleren nu at indtage en yderst veludviklet form for FPS-spil. Det vil give en fantastisk følelse at være den, der faktisk bevæger sig rundt i rummet og oplever det, der sker omkring.

Smartphone alternativer til Virtual Reality

Hvis du ikke lige er den type, der ønsker at prioritere at være med på de nyeste og hippeste trends, så kan du vælge at købe en billigere variant, hvis du stadig har lyst til at prøve kræfter med det nye medie, som Virtual Reality er. Der findes nogle smartphone-alternativer, som omtrentlig kan formidle det samme som Virtual Reality briller kan. Google har lanceret et alternativ, der hedder ”Google Cardboard Box”, som er en papform, der kan sættes uden på din smartphone. Googles Cardboard Virtual Reality Box er en genial måde at prøve kræfter med Virtual Reality på, hvis ikke man ønsker at lægge yderligere penge i det end som så. Samsung er også kommet med en smartphone-version, der som Googles version, lader dig opleve via din smartphone.

Samsungs er en lidt dyrere version, der er udformet i et plastmateriale, der føles og minder mere om en rigtig Virtual Reality brille. En tredje variant er de såkaldte Moggles – et ordspil på det engelske ”Goggles” som også betyder briller. De såkaldte Moggles er også en variant, der giver dig mulighed for at opleve Virtual Reality med din smartphone. Du fører din smartphone ned i en smal lomme foran, som dermed bliver det, du ser, når du tager brillerne på.

Stadig høj kvalitet

At bruge din smartphone i kombination med en Virtual Reality brille er en billigere variant, der i dag godt kan svare sig, fordi mange smartphones har et højt udviklet grafisk udtryk og som samtidig har en høj skærm kvalitet. Nogle designs er pænere end andre, så her er det udelukkende de æstetiske præferencer, der er i spil. Det er klart, at der er varianter, der er dyrere end andre, men så får man også det, man betaler for. En smartphone variant vil være den nemme tilgang til Virtual Reality, som sandsynligvis vil være den form, vi kommer til at se meget af fremover.

Hvad bliver det næste?

Det kan være svært at forestille sig, hvad det næste bliver, når først man har oplevet et par Virtual Reality briller. En oplevelse, der kommer i nærheden af disse, skal man lede længe efter, men det er klart, at Virtual Reality kun lige er kommet frem, hvorfor man må forvente at udviklingen fremover vil være højt udviklet, gennemtænkt og med grafik i exceptionel klasse. Fremover vil vi sandsynligvis se løsninger, som er geniale og smarte for at gøre oplevelsen endnu mere virkelig.

Brillerne vil blive tyndere og lettere, headsets vil blive bedre og lettere og handsker eller kontrollers vil kunne indfange dine bevægelser endnu bedre. Det siges at Virtual Reality bliver den næste hype, som er kommet for at blive. Det er en utrolig fed måde at opleve forskellige situationer på – en ubesværet og ansvarsløs måde, der er genial og som passer perfekt både til det unge og ældre publikum.