Bolig

Sådan fikser du din have før og efter en oversvømmelse

Dette indlæg er sponsoreret og lavet i samarbejde med den/de samarbejdspartnere der linkes til.

Hvem elsker ikke en hyggelig aften, hvor regnen siler ned og trommer på vinduerne? Din have. For mens popcornene flyver til en thriller, eller du sidder og hygger med din familie inde i sofaen, så er din have muligvis udsat for voldsomme regndråber, hvilket resulterer i synet af en oversvømmet plæne dagen derpå.  

Det er en ærgerlig situation, som du kunne have undgået. Når uheldet har været ude, kan du heldigvis stadig finde den grønne førstehjælpskasse med haveudstyr frem. Vi helgarderer os. Derfor tager denne artikel først udgangspunkt i den forebyggende proces, mens vi dernæst ser på, hvordan du kan redde resterne af haven.  

Kom oversvømmelserne i forkøbet

Der er ofte flere parametre i spil, når det kommer til, hvor ofte din have bliver oversvømmet. Hælder haven for eksempel forkert? Har den en ringe jordbund? Kommer vandet fra nærliggende vandløb?

Først og fremmest bør du finde roden til problemet. Dernæst kan du overveje, om følgende løsninger hjælper for dig:

  • Et regnbed: Ved mindre oversvømmelser tilbyder naturen dig at løse problemet, som naturen i bund og grund selv står bag. Løsningen er et regnbed, som du placerer i et lavtliggende område i haven, som derved passer i forhold til havens hældning. På den måde løber regnvandet ned i bedet, hvor vandet så småt kan sive ned i jorden.
  • En faskine: Ved kraftigere regnskyl vil en faskine være en bedre løsning. En faskine er en form for nedgravet kasse, der opbevarer regnvandet. Efter regnvandet har fundet vej ned i vandbeholderen, kan vandet på samme måde som ved regnbedet stille og roligt sive ned i jorden.

Ved voldsommere og hyppigere oversvømmelser bør du overveje, om du direkte kan ændre ved dit kloaksystem. I så fald vil en ekspert sende dig på rette kurs.  

Red din have på falderebet

En oversvømmelse sætter sit præg på enhver have eller terrasse. Derfor er det vigtigt, at du tager havehandskerne på og giver din have den form for kærlighed, som den fortjener.

Det kan være i form af fliserens, hvor professionelle firmaer kommer ud og fjerner alger, flisepest, mos og andet ukrudt, som længe har haft fantastiske levevilkår grundet de mange oversvømmelser. I de professionelle løsninger indgår der ofte imprægneringer, som hjælper dine fliser med at overleve næste oversvømmelse.

I sidste ende er det netop det enkelte tilfælde, der sætter rammerne for, hvorvidt du kan redde din have. I langt de fleste tilfælde vil naturen håndtere og genoprette sig selv, mens din have i andre tilfælde kræver et par grønne fingre og ekstra havearbejde.