Bolig

Er bitcoin en god investering?

Indhold

Bitcoin er efterhånden blevet et integreret ord i det danske sprog, og mange har også selv prøvet at købe bitcoin. Men er det en god investering? Det dykker vi ned i her, så læs med og blive klogere, hvis du selv overvejer at kaste dig ud i det.

Bitcoin hører til det, man kalder kryptovaluta og som er en slags digital møntfod. Bitcoin var den første, men i dag findes der mange forskellige. De har ofte meget specielle navne som bidrager til mystikken og måske er med til at tiltrække investorer.

Til den spændingshungrende

Hvorvidt bitcoin er en god investering handler om, hvor god man er til at handle. Hvis man købte en bitcoin da de allerførst blev tilgængelige og fik solgt, da den var på toppen, kunne man være mangemillionær i dag. Det er er da også nogle, der er blevet, og for dem var det naturligvis en god investering. Siden sank den til bunds, og kom man ikke ud i tide, var det altså ikke nogen god investering. Man kan altså sige, at det at köpa Bitcoin og andre kryptovaluta er forbundet med stor upside men også stor downside, og denne type aktiv henvender sig måske i særdeleshed til personer, der er villig til at løbe en risiko.

Den kedelige, men sikre metode

Hvis man ikke har nerver af stål men foretrækker et langsomt, men stabilt, afkast, kan man i stedet vælge at kigge mod aktiemarkedet. Her er der også masser af risiko, men dog alligevel på en mere kontrolleret måde og med bedre mulighed for at styre sin risiko. Man kommer sjældent galt af sted ved at investere i gode danske selskaber som dem man finder i eliteindexet C25. Mange ældre investorer foretrækker denne metode, som da også har vist sig at være mere indbringende end at prøve at slå markedet ved at købe højrisikoaktier.

C25-indexet er en slags hitliste over de mest handlede aktier i Danmark. I toppen ligger Mærsk som ikke blot shippingindustriens men også aktiemarkedets kæmpe med en pris omkring de 21.000 kr. for en enkelt aktie. I indexet findes også virksomheder som Danske Bank, NKT, Coloplast og Novo Nordisk, som alle kan være værd at overveje, hvis man gerne vil købe aktier.

Spil på flere heste

Hvis man både gerne vil være sikker på et godt afkast men også har lyst til at forsøge at få jackpot, kan det være en mulighed både at købe aktier og kryptovaluta. Således spreder man sin investering og risikerer altså ikke at tabe det hele på én gang. En god strategi kan være at investere 50% af sine penge i solide lavrisikoaktier, 35% i lidt mindre sikre og endelig 15% i højrisikoaktier eller kryptovaluta. På den måde kan man spille på flere heste og dels minimere risikoen for tab men også øge muligheden for gevinst.

Uanset hvilken strategi man vælger, bør man tænke sig om og ikke investere for mere end man kan tåle at miste. Investering er ikke en leg, og man kan på få sekunder miste mange års surt optjente penge, hvis man ikke tænker sig om.