Bolig

Skal du have nyt tag? Læs med her

Indhold

Står du i en situation, hvor dit tag godt kunne trænge til en udskiftning til en mere energivenlig og nyere type? Når det kommer til belægningen af et nyt tag, er der som regel en masse ting, man kan blive i tvivl om, herunder hvad prisen på ens nye tag bør være, hvilke forskellige tagtyper der findes på markedet lige nu osv. Du vil her i artiklen forhåbentligt få svar på alle dine spørgsmål om et nyt tag.

Hvad koster et nyt tag?

Der er en hel del faktorer, man bør have i baghovedet, når man skal beregne en nogenlunde pris på et nyt tag. Man skal bl.a. forholde sig til valg af tagfirma, bopæl, antal kvadratmeter, tagtype osv., inden man kan få udregnet en nøjagtig pris på ens nye tag. Dette kan umiddelbart godt lyde som en omstændig procedure, og det er netop derfor, at mange anvender en prisberegner. Der findes i dag nemme og gratis prisberegnere, som hurtigt kan gie dig et rigtig godt billede af, hvor meget du skal forvente, at dit nye tag vil komme til at koste.

Foruden prisen skal man naturligvis også vide, hvilken tagtype man gerne vil have lagt, og vi vil derfor i det følgende præsentere forskellige typer for dig, så du hurtigt kan blive klogere på, hvilken type der er bedst for dig og dine specifikke behov.

Tegltag

Tegltag er den første tagtype, og den er da også ganske populær, eftersom at denne type er ekstrem holdbar – faktisk kan et helt nyt tegltag sagtens holde i op til hele 70 år, hvilket gør denne type til en god, økonomisk løsning. Dog skal det nævnes, at et tegltag er en hel del dyrere ift. mange af de andre typer, og det er ydermere en indviklet proces at lægge et tegltag. Det er derfor ganske forventeligt, at udgiften til det pågældende tagfirma bliver en anelse dyr. Men vil du gerne undgå at skulle lægge tag på din bolig igen i din levetid, og er du villig til at betale lidt ekstra for det, er tegltaget helt klart den ideelle løsning.

Ståltag

Når det gælder et ståltag derimod, er det ekstremt billigt ift. mange af de andre typer, og det har stadig en forholdsvis lang levetid på ca. 40-50 år, alt efter hvor meget blæst og vind, der er i dit boligområde. Ulempen ved at vælge et ståltag er, at kvaliteten ikke er lige så høj som ved et tegltag eksempelvis. Dog skal det nævnes, at et ståltag er den ideelle løsning, såfremt du allerede har enten et pap- eller eternittag, for så kan ståltaget nemlig monteres direkte oven på det gamle tag, og du kan dermed spare en hel del penge.

Eternittag

Når man taler om et eternittag, er de to mest almindelige typer bølgeeternit samt skifereternit, og på parcelhuse er det helt klart bølgeeternitten, der er det mest populære valg. Et eternittag er en rigtig god løsning for dig, der ønsker et stærkt og solidt tag, som desuden ikke kræver den helt store vedligeholdelse. Dog kan eternittaget kun holde i ca. 20-25 år, hvilket jo ikke er meget, sammenlignet med eksempelvis det ovennævnte tegltag. Til gengæld kan et eternittag modstå angreb fra eksempelvis svamp og fugt, og bidrager dermed til et sundt indeklima, det er lavet af miljøvenlige materialer, og endelig har det en brandhæmmende virkning.

Betonteglsten

Betonteglstegn er den helt rette tagtype for dig, der ønsker et flot udseende samt høj kvalitet til en rigtig god pris. Her er prisen en hel del lavere sammenlignet med et tegltag, og denne type af tag er ydermere kendt for at være utrolig nem at vedligeholde. Dog skal det her nævnes, at denne tagtype ligeledes er ret svær at lægge, og man må derfor forvente en udgift til tagfirmaet, som er oppe i den lidt højere ende.

Tagpaptag

Det er i dag ganske normalt, at man vælger et tagpaptag på sin bolig, og dette skyldes i særdeleshed tagpappens smidighed, hvilket giver utrolig mange arkitektoniske muligheder, som passer godt til den moderne, skandinaviske byggestil. Tagpap fås desuden i flere forskellige farver og med forskellige markeringer til dem, der ønsker en unik tagprofil. Et tagpaptag vil uden tvivl kunne måle sig med levetiden på de andre tagtyper, men det afgørende er blot, at man vælger de helt rette materialer ift. eksempelvis tagets underlag samt hældning.

Få et godt tilbud

Såfremt du ønsker at læse mere om priserne på et nyt tag, samt se konkrete priseksempler, kan du med fordel benytte dig af Compara.dk. Du kan også beskrive din konkrete byggeopgave og få tre uforpligtende tilbud på 3byggetilbud.dk eller få Profilmontage.dk til at gøre hele beregningen for dig. Disse tilbudstjenester gør det nemt for dig at finde den nøjagtige pris på dit nye tag, og her kan du indsamle priser fra forskellige leverandører – typisk fra dit nærområde. Få et godt overblik over markedet og vælg lige nøjagtig det tilbud, der virker mest tillokkende ift. dine specifikke ønsker og behov. Skal du i stedet blot have renoveret dit nuværende tag, kan du få et godt, uforpligtende tilbud via dette link.

Hvis du ønsker at spare lidt penge i forbindelse med dit nye tag, kan du med fordel selv sørge for nedrivningen samt bortskaffelse af bl.a. affald. Dette gør, at du i hvert fald vil kunne spare omkring 10.000-15.000 kr. afhængigt af tagets størrelse og type naturligvis. Det handler jo om at spare der, hvor det er muligt.

Andre ting du bør overveje – tillægspriser

Når snakken går på belægningen af et nyt tag, er det ikke blot selve taget, man skal tage stilling til, men ligeledes tagstige, kviste, ovenlys, skorsten osv. Disse faktorer er noget, de fleste mennesker har brug for at medtænke i deres planer ift. udførelsen af nyt tag.

Skorsten

Allerførst er det helt klart værd at gøre sig nogle tanker omkring skorstenen på huset. I og med at man alligevel skal til at skifte hele taget, kan man vel lige så godt i samme omgang få skiftet skorstenen også. Såfremt du overvejer dette, er det ganske essentielt, at du får det nævnt over for det pågældende firma, som skal lægge taget, så de kan medberegne det i deres planer.

Når det gælder renoveringen af en skorsten, reparerer man typisk fuger samt skifter inddækningen, og dette koster ca. 5.000 kr. Såfremt din skorsten er mere end 1 meter høj, er det nødvendigt at bygge et stillads rundt om den, og dette vil naturligvis gøre, at udgiften stiger markant – oftest med omkring 7.500-15.000 afhængigt af omfanget af udbedringer samt højden på skorstenen. Statistikker viser, at ca. 10-15% af samtlige skorstene skal mures fuldstændig om, når et tag skal skiftes, og det er derfor ganske vigtigt, at man er særligt opmærksom på det.

Ovenlys

Herudover er det også en ganske god ide at medtænke ovenlys, da det i dag er ekstremt populært at få lavet ovenlys i form af eksempelvis flotte og store vinduer. Man kan her med fordel overveje at få lavet dette, mens du alligevel skal skifte dit tag. Det vil med garanti gøre en kæmpe forskel i dit hjem at få en helt masse naturligt sollys ind gennem vinduespartierne. Er man i tvivl omkring, hvordan dette kan se ud, kan man eksempelvis finde billeder af loft med ovenlys i boligblade eller magasiner, så du kan lade dig inspirere af de mange forskellige muligheder.

Nye ovenlys vil som regel koste omkring 4-7.000 kr. for et ganske almindeligt vindue. Hertil skal du så vælge, om du vil have yderligere tilvalg såsom lysninger, solafskærmning, inddækninger osv., og dette koster naturligvis ekstra. Det forventes, at man typisk skal regne med omkring 8-12.000 kr. for et helt nyt komplet ovenlysvindue, hvor alt er inkluderet.

Kviste

Kviste er ligeledes noget, man bør overveje, når det gælder belægningen af et nyt tag, og såfremt du altid har drømt om at få lavet en kvist i din bolig, kan du med fordel gøre det i samme omgang, som du skifter tag – dette gør nemlig hele processen nemmere, hurtigere samt billigere.

Såfremt du ønsker at få skiftet beklædningen på både sider og tag samt inddækninger, skal man typisk regne med en pris på omkring 15-20.000 kr., men såfremt vinduet i kvisten også skal skiftes ud, skal man regne med omkring 5-8.000 kr. ekstra. Etableringen af en ny kvist vil oftest ligge på omkring de 35-45.000 kr. alt efter, hvor stor den skal være, samt hvilken kvalitet du ønsker.

Tagstige

Endelig er det en rigtig god ide at få sat en tagstige op i det øjeblik, som dit nye tag står færdigt. Skorstensfejeren har hårdt brug for en tagstige til at kunne udføre sit arbejde, når eksempelvis skorstenen skal rengøres. En tagstige er ydermere også bare en rigtig god ting at have den dag, hvor du vil behandle dit tag mod eksempelvis alger og lignende. Det anbefales, at man typisk får lavet 5-7 trin, og disse koster omkring 300-400 kr. pr. stk. Dog skal det nævnes, at det ikke er nødvendigt med en tagstige, såfremt der er adgang til en skorstenslem i loftsrummet – så sørg for at tjekke dette, inden du går ud og bruger nogle unødvendige penge.