Sponsoreret indhold

Varmepumpe-test – hvilken varmepumpe skal du vælge?

Indhold

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Salget af varmepumper stiger og stiger, og det er med god grund. Det er en yderst miljøvenlig måde at varme hjemmet op på, og samtidig er der en del penge at spare på el- og varmeregningen for ejeren af varmepumpen. Det kan dog være lidt vanskeligt at vurdere, hvilken varmepumpe der er den korrekte for dig og dit hjem. Herunder kan du danne dig et lidt bedre overblik over, hvordan du finder din nye varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er kort fortalt et apparat, som anvender luftens naturlige varme til at producere energi til din husstand. Det er en effektiv løsning til dig, som gerne vil spare nogle penge på din elregning og samtidig ønsker en mere bæredygtig varmeløsning. En varmepumpe kører på strøm, men da en varmepumpe i gennemsnit producerer 4 kWh energi for hver kWh strøm, den bruger, vil din elregning ikke være høj.

Har du et olie- eller gasfyr, er der derfor en del penge at spare, da de er dyre i drift og giver høje varmeregninger. Begge dele undgås, når du vælger at investere i en varmepumpe i stedet.

Hvilke varmepumper findes der?

Der findes flere forskellige varmepumper på markedet, og de er selvsagt ikke ens alle sammen. De to varmepumper, som de fleste vælger at installere, er luft-til-luft- eller luft-til-vand-varmepumper.

Luft-til-luft-varmepumpen bruges som regel i mindre huse eller sommerhuse. Denne varmepumpe er desuden et godt valg, hvis du ønsker et forbedret indeklima og vil slippe for fugt i et rum. Det skyldes først og fremmest, at den fordeler luften godt i et rum, og dernæst at den opsamler støvpartikler i luften udefra, inden luften fordeles indenfor. En luft-til-luft-varmepumpe kan hurtigt opvarme dit hjem på en kold dag, men kan også vende processen og køle hjemmet om sommeren. Den er nem at installere og billigere at investere i end en luft-til-vand-varmepumpe.

En luft til vand varmepumpe bruges som regel i helårshuse. Den er den dyreste varmepumpe at investere i, men kan til gengæld spare dig rigtig mange penge på sigt. Som regel siger man, at den er betalt ind efter 5-10 år. Herefter vil du spare mange penge årligt sammenlignet med fx et oliefyr. Denne type varmepumpe bliver koblet til din varmtvandsbeholder, og kan dermed opvarme både dit brugsvand, radiatorer og gulvvarme.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Selvom en varmepumpe sparer dig for en masse penge på dine månedlige regninger, så er den ikke helt billig at investere i. Derfor er det vigtigt, at du foretager en grundig research, inden du vælger din varmepumpe. Det vigtigste at gøre, inden du investerer i din nye varmepumpe, er derfor at konkretisere dit behov for pumpen. Udover at du kan læse en masse guides og lignende på sider som Produktzoom, så kan du også gøre meget selv. Du bør blandt andet stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvor stor er den bygning, som skal opvarmes?
  • Skal pumpen kunne give dig varmt vand også?
  • Ønsker du både at kunne varme og køle hjemmet?
  • Skal pumpen installeres i et helårs- eller et feriehjem?

Svaret på ovenstående spørgsmål vil kunne hjælpe dig i din søgen efter din nye varmepumpe. Er du stadig i tvivl, er det altid en god idé at tage kontakt til en autoriseret forhandler og/eller montør af varmepumper. Her vil de helt sikkert kunne rådgive dig i dit valg.